Hematon

Hematon

Hematon is de de patiëntenorganisatie voor mensen (zoals ik) met bloedkanker of lymfeklierkanker, en mensen die hiervoor een stamceltransplantatie hebben gehad.

Afbeelding van de regio's van de Stichting HematonHematon is verdeeld in regio's. Sinds augustus 2019 ben ik vrijwilliger bij Hematon in de regio Friesland-Zwolle. Zoals je op het (aanklikbare) kaartje kunt zien omvat de regio Friesland-Zwolle de hele provincie Friesland (inclusief de Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog) en delen van de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland.

Binnen de regio Friesland-Zwolle organiseer en begeleid ik - samen met andere vrijwilligers - wandelingen voor lotgenoten.

Daarnaast ben ik als vrijwillig fotograaf actief voor het het Hematon Magazine.

Hematon is op Facebook actief met een eigen pagina en een aantal besloten groepen. Ik volg hiervan:

Wandelingen voor lotgenoten

Voor het organiseren en begeleiden van lotgenotenwandelingen voor Hematon binnen de regio Friesland-Zwolle hanteer ik in beginsel de volgende uitgangspunten:
 1. ik vind het het zelf (nog steeds) leuk
 2. de reisduur vanaf mijn woning naar de wandellocatie is maximaal één uur
 3. de wandellocatie is een vrij toegankelijk natuurgebied, bij voorkeur met rolstoelvriendelijke paden
 4. de verzamel- en startlocatie is een horecagelegenheid zijn, die
  • in of dichtbij het natuurgebied ligt én
  • op het aanvangstijdstip van de wandeling geopend is
 5. de wandeling vindt plaats op een woensdag of een andere doordeweekse dag, bij voorkeur in de ochtend
 6. het aantal deelnemers bedraagt - inclusief de begeleidende vrijwilligers - maximaal 15 personen
 7. de deelnemers worden ontvangen met koffie of thee
 8. bij aanvang van de wandeling vindt - bij voorkeur buiten gehoorafstand van niet-deelnemers - een korte kennismakingsronde plaats
 9. na de wandeling kunnen de deelnemers gebruik maken van een eenvoudige gezamenlijke lunch
 10. voorafgaand aan de wandelingen vraag ik de deelnemers tijdens de wandeling, maar ook bij thuiskomst, alert te zijn op teken die de ziekte van Lyme kunnen overbrengen
Met deze uitgangspunten tracht ik te profiteren van de rustige perioden van de week en de dag. Een deel van de deelnemers heeft een kwetsbare gezondheid en een lage(re) weerstand als gevolg van de ondergane behandelingen. Verder ontzien we met deze dagen en tijdstippen de horecagelegenheden zoveel mogelijk wat betreft extra drukte.
 
Het beperkte aantal deelnemers is bedoeld om de groep niet te groot en zo te druk te laten worden. Daarnaast vind ik het fijn om het overzicht te kunnen houden en persoonlijk contact met de deelnemers te kunnen hebben.
 
 

Deze pagina kan regelmatig worden aangevuld of gewijzigd.