Samenvatting boek

Samenvatting boek

Hieronder volgt de voorlopige concept-samenvatting van het boek over de tuinen in, op en rond Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) zoals deze op de achterzijde van het boek zal worden getoond. De tekst kan in de loop van het project worden gewijzigd en ingekort. Beoogde publicatiedatum was gepland op 19 juli 2024, de datum waarop in 2018 mijn stamceltransplantatie plaatsvond. In overleg het MCL is deze datum vervroegd naar donderdag 18 juli 2024.


Wat zou jij doen als je onverwachts te horen krijgt dat je mogelijk binnen enkele maanden dood gaat? In de lente en zomer van 2018 wordt Meindert wegens acute leukemie (AML) wekenlang opgenomen op de afdeling hematologische intensive care (HIC) van Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). Van het ene op het andere moment staat zijn leven op z'n kop. Zware chemo's, sterke totale lichaamsbestralingen en een stamceltransplantatie volgen. Gelukkig is voor hem in het buitenland een geschikte stamceldonor beschikbaar. Een 100% match! Mede dankzij deze donor leeft hij nog en gaat het weer goed met hem.

De focus van dit boek ligt op het belang van prikkelarm, rustgevend, troostend en herstelbevorderend groen bij zorginstellingen. Een groene omgeving is niet alleen van waarde voor patiënten en hun partners, maar ook voor zorgprofessionals, bezoekers, omwonenden en de natuur zelf. Het is daarom een inspirerend boek voor iedereen die begaan, werkzaam of betrokken is in de zorg.

De prachtige, volgroeide binnentuin waarop Meindert vanuit zijn ziekenhuiskamer uitkijkt is voor hem een grote steun. De beroemde Nederlandse tuinarchitect Mien Ruys ontwierp de tuin voordat het toenmalige gemeentelijke Triotel-ziekenhuis opging in het grote MCL.

Meindert staat positief in het leven. Hij maakt zich geen zorgen, eet gezond en beweegt veel. Hij beschouwt zijn verpleegkamer als vogelkijkhut van waaruit hij mezen, duiven, spechten en vlaamse gaaien in de tuin fotografeert en filmt. Zijn ervaringen deelt hij in zijn blog 'Leukemie is NIET leuk'. Zo houdt hij familie, vrienden, collega's en anderen op de hoogte hoe het met hem gaat.

Vijf jaar later fotografeert hij een jaar lang de tuinen in en rond het MCL. Variërend van kleine patio's waar geen zon komt en weelderig begroeide binnentuinen tot de groenvoorziening rondom het ziekenhuiscomplex. Het boek belicht zowel het heden, als het verleden en de toekomst van de MCL-tuinen.

Komende jaren wordt het MCL ingrijpend verbouwd en uitgebreid. Het oude Triotel-gedeelte met de Mien Ruys-binnentuinen en aangrenzende locaties van Noorderbreedte Revalidatie worden gesloopt. Daarom is dit boek ook een historisch document met een veranderend tijdsbeeld.

Meindert van Dijk (1955) is gepensioneerd, maar nog steeds als hobby actief als natuur- en tuinfotograaf, natuurgids en wandelcoach. Als gecertificeerd wandelcoach met een rugzak vol levenservaringen helpt hij drukke rust- en stiltezoekers tot rust te komen. Thuis, op het werk en in het hoofd. Met een luisterend oor en échte aandacht. Samen wandelend, fotograferend en genietend in de Friese natuur. Zie ook: www.meindertvandijk.nl.


 

 
 Aan de totstandkoming van dit foto(boek)project wordt gewaardeerde medewerking verleend door:
Logo Snoek Puur Groen     Logo MCL
     

Meindert van Dijk
fotograaf | natuurgids | wandelcoach
Dukerstraat 34, 8855CZ Sexbierum
06-46264523

info@meindertvandijk.nl
www.meindertvandijk.nl
www.MCLtuinen.nl

KvK nr: 01080027
BTW: NL001261421B67

Natuur op recept: de impact van natuur en groen op de gezondheid