Heeft u een schitterende tuin met prachtige bloemen en planten? Nieuw aangelegd of het resultaat van vele jaren tuinieren? Het fotograferen hiervan kunt u heel goed zelf doen of uitbesteden aan een professionele tuinfotograaf.

Zelf doen

Het is heel goed mogelijk om zelf uw tuin, bloemen en planten te fotograferen. U hoeft hiervoor geen professionele camera te hebben. Ook met een eenvoudige compactcamera kunt u mooie tuinfoto's maken.

Fototips

Met de volgende fototips komt u al een heel eind:

  • Léés de handleiding van uw camera! En oefen de verschillende toepassingen. Maak eenzelfde tuinfoto eens met verschillende instellingen en vergelijk de verschillen. Bijvoorbeeld met verschillende diafragma's, witbalansen, wel/niet flitsen, etc.
  • Gebruik een statief. Hiermee maakt u een zorgvuldige compositie en trillingvrije opname.
  • Profiteer van aanwezige lijnen: horizontaal, verticaal, diagonaal, vloeiend of een combinatie hiervan.
  • Met overbelichten voorkomt u grijze sneeuwfoto's van uw wintertuin. Veel camera's bieden mogelijkheden tot overbelichten of hebben een 'sneeuwstand'.
  • Bij lage temperaturen (vorst) raken camerabatterijen snel leeg. Zorg voor reservebatterijen en bewaar ze warm, bijvoorbeeld in een broekzak).
  • Meer tips volgen...

Workshops tuinfotografie

Wilt u zich wat meer bekwamen in het fotograferen van uw tuin, bloemen en planten? Dat kan door het lezen van fotoboeken of het volgen van een fotografieworkshop. Op aanvraag van groepen vanaf tien personen verzorg ik workshops tuinfotografie op geschikte locaties (deels overdekt en met horecavoorzieningen).

De workshops starten meestal om 10:00 uur en zijn rond 16:30 uur afgelopen. Behalve een camera heeft u een statief en voldoende geheugenkaartjes nodig. Zorg ook voor reservebatterijen.

Voor de workshops tuinfotografie vraag ik een vergoeding van € 85 per deelnemer. Dit bedrag is exclusief reiskosten, maar inclusief btw, reistijd, koffie/thee met gebak bij ontvangst en een smakelijke lunch. Als extra ontvangt u het boek "Digitaal fotograferen zonder handleiding" van Peter de Ruiter.

Tegen een meerprijs kunnen de workshops tuinfotografie worden uitgebreid met een uitgebreide nabespreking (één of twee weken na de workshop) en vertoning van een selectie van de tijdens de workshop gemaakte foto's.

Foto's toepassen

Maak een fotoalbum met afgedrukte of geprinte tuinfoto's of voeg ze toe aan uw fotoalbum op internet. Of laat van uw mooiste foto's een sterke vergroting maken en lijst ze met een neutrale passepartout in. Een andere mogelijkheid is een afdruk op canvas laten maken.

Uitbesteden

U kunt de fotografie van uw tuin natuurlijk ook uitbesteden. Als professioneel tuinfotograaf maak ik graag een fotoreportage van uw tuin. Met overzichtfoto's, maar ook detail- en close-up foto's van bloemen en planten. Voor een reportage vraag ik een vergoeding van slechts € 125. Dit bedrag is inclusief btw, reistijd, nabewerking van de gemaakte foto's en aflevering van 10 tot 20 foto's op een DVD. Voor het fotograferen van tuinen buiten de provincie Friesland worden reiskosten á € 0,25 per km extra in rekening gebracht.

Wilt u de gemaakte foto's gebuiken voor commerciële toepassingen, dan zijn aangepaste tarieven van kracht.