Waddencoaching | Wandelcoaching in het Waddengebied


Als ervaren wandelcoach, natuurgids en waddenfotograaf coach en begeleid ik je - alleen of in kleine groepen - graag tijdens wandelingen en vaartochten in, op en rond het Waddengebied. Ik vind het fijn om je er tot rust te laten komen. Om je te vertellen over dit unieke en dynamische natuurgebied. En om je het Wad te laten zien, te ruiken, te voelen, te proeven

De Waddenzee ligt dicht bij mijn woonplaats Sexbierum. In een half uurtje loop ik vanaf mijn huis naar de Waddenzeedijk. Daarachter ligt de Waddenzee, de ene keer grotendeels drooggevallen en vol slik, de andere keer gevuld met zilt zeewater. Ik kom er daarom vaak.

Het uitgestrekte Waddengebied biedt mij talloze mogelijkheden om te wandelen, te fotograferen en te coachen. Op de zeedijk en in de kwelders van de Friese Waddenkust. Soms ook wel lopend over de drooggevallen wadbodem, over het zand of ingedroogde slik. Of wandelend over het strand, door de duinen en kwelders en in de bossen van de Waddeneilanden. Helemaal mooi vind ik vaartochten over de Waddenzee, met een veerboot, een rondvaartboot of op een traditioneel zeilschip.

Het Waddengebied biedt rust, ruimte en stilte, voor mij elementaire levensbehoeften. Het Wad is nooit hetzelfde, altijd anders en vaak ook verrassend. De weersomstandigheden wijzigen soms per minuut. Zon, regen, hagel, sneeuw, wind, storm, hitte en kou kunnen snel wisselen.

Nooit vergeet ik een bijzondere wandeling op de drooggevallen Engelsmanplaat.Tijdens stralend, zonnig en windstil weer maakte de warme zon onverwachts plaats voor ijzige zeevlam. De dichte, koude mist schoof als een muur vanuit zee de zandplaat op. De mist was zo dicht dat we nauwelijks nog een hand voor ogen konden zien. Met onze zomerse kleding waren we hierop niet voorbereid. Gelukkig loste de mist na een uurtje op en keerde het zomerse weer terug. Voor mij was dit een belangrijke les voor mijn wandelingen in het Waddengebied: houd met je kleding altijd rekening met onverwachte weersomstandigheden!

In de Informatiegids op mijn website meindertvandijkfotografie.nl vind je uiteenlopende informatie over de Waddenzee en het Waddengebied.