Vier vragen die je leven veranderen

'Vier vragen die je leven veranderen' is de titel van dé everseller van Byron Katie. Het boek dat je met slechts vier vragen stap voor stap op weg helpt naar een gelukkiger leven. Vragen, die je helpen om stress en hersenspinsels op de juiste manier te benaderen. Om uiteindelijk weer meer rust in je leven te krijgen. Deze vier vragen zijn:

  1. Is het waar? (Bij nee, ga naar vraag 3)
  2. Kun je absoluut zeker weten dat het waar is? (Ja of nee)
  3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?
  4. Wie zou je zijn zonder die gedachte?

Het zijn waardevolle en verhelderende vragen die ik regelmatig stel, aan mezelf, maar ook aan mijn wandelcoachklanten.

Terwijl ze een doodgewoon leven leidt, wordt Byron Katie in toenemende mate depressiever. Gedurende tien jaar zakt ze steeds dieper weg in woede, wanhoop en gedachten aan zelfmoord. Tot ze op een ochtend wakker wordt in een staat van uitzinnige vreugde, met een heel duidelijk inzicht waarmee haar lijden tot een einde gebracht kan worden. Dit besef van vrijheid heeft haar nooit meer losgelaten, en nu kun je die vrijheid zelf ervaren aan de hand van The Work, een methode die Byron Katie zelf ontwikkelde.

The Work bestaat eenvoudigweg uit vier vragen die je, zodra je ze toepast op een specifiek probleem, in staat stellen dat wat jou dwarszit in een totaal ander licht te zien. Zoals Katie het opmerkt: ‘Het is niet het probleem dat ons lijden veroorzaakt, het is onze gedachte over dat probleem.’

De pers over Vier vragen die je leven veranderen

  • ‘Byron Katie toont ons dat door een ijzeren logica te volgen elke negatieve gedachte verdwijnen kan.’ Flair
  • ‘Katie slaat de spijker op zijn kop!’ O, The Oprah Magazine
  • ‘Byron Katie is een grote zegening voor onze planeet.’ Eckhart Tolle, auteur van De kracht van het Nu