Samenvatting boek

Samenvatting boek

Hieronder volgt de samenvatting van het boek 'Heilzame tuinen - Ziekenhuiskamer als vogelkijkhut' over de tuinen in, op en rond Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) zoals deze op de achterzijde van het boek wordt getoond. De boekpresentatie met lezingen in het MCL was gepland op 19 juli 2024, de datum waarop in 2018 mijn stamceltransplantatie plaatsvond. In overleg het MCL is deze datum verschoven naar donderdag 12 september 2024, na de zomervakanties. De boekpresentatie wordt dan gecombineerd met het door MCL georganiseerde symposium 'Heilzaam Groen'.


Eind april 2018 krijgt Meindert van Dijk de diagnose ‘acute leukemie’. Zijn leven staat op z'n kop. Direct volgt spoedopname in het UMCG in Groningen. Na enkele dagen van onderzoek ondergaat hij de eerste chemokuren, dichter bij huis, in het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). Vanuit zijn ziekenhuiskamer bij Hematologie kijkt hij uit op de prachtige binnentuin en fotografeert en filmt hij mezen, duiven, spechten en gaaien in de tuin. Het biedt hem afleiding, steun en troost.

Vijf jaar later fotografeert hij – gezond en wel – natuur en kunst in de tuinen van het MCL.

In Heilzame tuinen - Ziekenhuiskamer als vogelkijkhut beschrijft Meindert van Dijk de heilzame werking van groen en tuinen in de zorg. Hij doet dit vooral vanuit zijn eigen ervaring in het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL), maar richt zijn blik ook op andere zorginstellingen. Hij laat zien dat een groene omgeving van onschatbare waarde is. Voor patiënten, hun partners en kinderen. Voor zorgprofessionals, bezoekers en omwonenden. En ook voor de biodiversiteit. “Groen is rustgevend, ontspannend en herstelbevorderend.”

Meindert van Dijk (1955) is gepensioneerd, maar nog steeds actief als fotograaf, natuurgids en wandelcoach. Sinds 1984 woont hij in het Friese Sexbierum, aan de rand van de Waddenzee. Zijn foto's werden in talloze boeken, tijdschriften, websites en andere media gepubliceerd.

Heilzame tuinen – Ziekenhuiskamer als vogelkijkhut belicht het verleden, heden en de toekomst van de MCL-tuinen. Het zit vol verrassingen en inspiratie voor iedereen in en rond een ziekenhuis, en voor tuinarchitecten en hoveniers.

"De vele tuinfoto's maken dit een fijn boek om te lezen of rustig door te bladeren." - Hella Botman (MCL)

www.MCLtuinen.nl | www.meindertvandijk.nl


 

 Aan de totstandkoming van dit foto(boek)project wordt medewerking verleend door:
Logo Snoek Puur Groen     Logo MCL

 De Schrijflijn | Uw tekstschrijver/journalist

 

  Twirre ontwerpt

Meindert van Dijk
fotograaf | natuurgids | wandelcoach
ambassadeur van heilzaam groen
Dukerstraat 34, 8855CZ Sexbierum
06-46264523

info@meindertvandijk.nl
www.meindertvandijk.nl
www.MCLtuinen.nl

KvK nr: 01080027
BTW: NL001261421B67

Natuur op recept: de impact van natuur en groen op de gezondheid