Voor de pers

Direct contact gewenst? Bel 06-46264523!

Trefwoorden: human interest (omdenken), leukemie, zorg, heilzaam groen, tuinen

Persbericht

Fotoboek van ex-leukemiepatiënt over heilzame tuinen in de zorg

Wat doe je als natuurfotograaf, vogelaar en tuinliefhebber wanneer je met acute leukemie in het ziekenhuis belandt en lange tijd niet meer naar buiten kunt? Meindert van Dijk (1955) besloot de natuur dan maar naar binnen te halen.

De kale witte muren in zijn kamer kregen een natuurlijke uitstraling. Grote afdrukken van zijn natuurfoto’s op de muur zorgden voor afleiding, rust en troost. Zo was hij toch nog een beetje buiten.

Het was het begin van zijn omdenkproject. Vervelende onderzoeken en lichamelijke ongemakken beschouwde hij als nieuwe levenservaringen. En niet klagen of wat niet meer kan, maar kijken wat nog wel of anders kan.

Zo fotografeerde hij vanuit zijn kamer de vogels die de tuin bezochten, waarop hij uitzicht had. Hij bracht de vogels in beeld terwijl zij op een waterschaal afkwamen om uit te drinken en in te badderen.

Vijf jaar later fotografeert hij – gezond en wel – natuur en kunst in de tuinen bij het MCL, het ziekenhuis waarin hij was opgenomen. Het resulteerde in het inspirerende fotoboek ‘Heilzame tuinen – Ziekenhuiskamer als vogelkijkhut’. Hierin staan niet alleen de tuinen in, op en rond het MCL, maar wordt ook aandacht besteed aan de heilzame effecten van groen op de gezondheid. Meindert: ‘Ik heb ervaren hoe goed groen kan doen.’

Het boek wordt donderdag 12 september gepresenteerd tijdens het symposium ‘Heilzaam Groen’ in het MCL in Leeuwarden.

Tegenwoordig is het de missie van Meindert om witte zorgomgevingen te laten vergroenen. Letterlijk, met meer natuur en tuinen, maar ook met mos- en plantenwanden, en muurvullende afbeeldingen van natuurlijke landschappen. Zijn motto: van WIT naar GROEN!'


Noot voor de redactie (niet bestemd voor publicatie)

Graag ontvangt Meindert van Dijk een exemplaar van de publicatie of een link naar de publicatie op internet.


Onderstaande foto's zijn in hoge resolutie en geschikt voor gebruik bij publicaties over het boek 'Heilzame tuinen - Ziekenhuiskamer als vogelkijkhut'. Deze én meer foto's zijn ook beschikbaar via deze downloadpagina.
Bij gebruik van de foto's graag mijn naam als fotograaf vermelden.

Meindert van Dijk in de Mien 'Ruys-tuin' (binnentuin) van MCL | Foto (c) Tim Jansma - Frisia Groep

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Cover (voorzijde) boek
 
Mock up boek kleinMock-up boek
 
 
 

Meindert van Dijk
fotograaf | natuurgids | wandelcoach
ambassadeur van heilzaam groen
Dukerstraat 34, 8855CZ Sexbierum
06-46264523

info@meindertvandijk.nl
www.meindertvandijk.nl
www.MCLtuinen.nl

KvK nr: 01080027
BTW: NL001261421B67

Natuur op recept: de impact van natuur en groen op de gezondheid