Blog hoofdzakelijk over mijn fotografieproject over de tuinen in en rond Medisch Centrum Leeuwarden.

Tsjilpende mussen, druilerig weer en loslaten

(Zet geluid aan!)
Het is wat druilerig weer, maar de tientallen huismussen in onze voortuin tsjilpen gezellig in de dichte begroeiing. Ze hebben hun buikjes alweer vol. Elke ochtend krijgen ze één handje gemengd vogelzaad op de voerplank. Zodra het licht wordt wachten ze ongeduldig tot ik kom.

Vanaf de bank geniet ik met een heerlijke mok vers gezette koffie van het vogelleven in onze natuurtuin.

Foto van Meindert van Dijk in 'zijn' binnentuin van het MCL

Een binnentuin als verbinding met de buitenwereld

Onder deze titel staat sinds vandaag een mooi interview met mij op de website van Frisia Groep, een familiebedrijf van groenspecialisten.

"Ik heb ervaren hoe goed groen kan doen"

Meindert van Dijk lag wekenlang in isolatie in het Medisch Centrum Leeuwarden. Een verwilderde binnentuin gaf hem letterlijk en figuurlijk uitzicht. Hij maakt nu een fotografieboek over (de waarde van) groen in en rond Fryslâns grootste ziekenhuis. Daarin komen ook de enkele duizenden m2 groene daken langs die Frisia Groep heeft aangelegd.

Het artikel wordt fraai geïllustreerd met een aantal door mijzelf gemaakte foto's.

Kleine binnentuin bij de afdeling Geriatrie van het MCL

Nieuw pareltje

Tijdens mijn fotografieronde bij het MCL kwam ik vandaag een nieuw pareltje tegen. Een kleine binnentuin, verscholen bij de afdeling Geriatrie. Een verpleegkundige attendeerde mij erop. Vooral de binnenkort prachtig verkleurende boom maakte grote indruk op haar.

Niet duidelijk was hoe de tuin kon worden betreden. De toegangsdeur bevond zich vermoedelijk in een afgesloten kantoortje. Daarom maar enkele foto's gemaakt door het raam van één van de verpleegkamers. De boom (Perzisch ijzerhout) begint al te verkleuren.

Erger je niet aan wat er niet is, maar geniet van wat er wel is.

'Wat vindt u van deze tuin?' vraagt de verpleegkundige. Ze ziet mij foto's maken in de binnentuin tussen de afdelingen Y en Z (oncologie) van het MCL. Hoewel ik vermoed waarop zij doelt, antwoord ik tactisch: 'De tuin is groen en kleurrijk.' Ze lacht en zegt dat dat klopt. Alleen vindt ze de tuin ook erg rommelig en slecht onderhouden. Ze ergert zich eraan. Ik toon begrip. Er groeit inderdaad veel 'onkruid' en ook lijkt alles maar wat door elkaar te groeien.

'HELENDE TUINEN' in Hematon Magazine

De rubriek 'IN BEELD' in het zomernummer van Hematon Magazine (nr 38) is deze keer gewijd aan mijn tuinfotoproject bij MCL. Ik ben hier best wel trots op!

In het ziekenhuis is alles wit. Steriel. Terwijl Meindert van Dijk (67) juist ontdekte wat op die plek de waarde is van groen en de natuur. Hij besloot dit inzicht te koppelen aan zijn passie fotograferen. In februari startte hij met een fotoproject; een jaar lang legt hij deze helende tuinen van Medisch Centrum Leeuwarden vast.

Caravan met voortent op de camping

Thuiswerken vanaf de camping

Afgelopen weken verbleven we met de caravan op de rustige 'seniorencamping' De Drie Provinciën in Een-West, vlakbij het Friese Bakkeveen. Een periode die begon met tropische temperaturen, tot boven de 32 graden! Voor mij waren dit nogal onproductieve dagen. Ze bestonden vooruit uit nietsdoen, iets wat ik heel goed kan, maar nu was dit niet fijn. Ik kan namelijk slecht tegen teveel hitte. Na een week werden de temperaturen gelukkig wat leefbaarder voor mij.

 Aan de totstandkoming van dit foto(boek)project wordt gewaardeerde medewerking verleend door:
Logo Snoek Puur Groen     Logo MCL
     

Meindert van Dijk
fotograaf | natuurgids | wandelcoach
Dukerstraat 34, 8855CZ Sexbierum
06-46264523

info@meindertvandijk.nl
www.meindertvandijk.nl
www.MCLtuinen.nl

KvK nr: 01080027
BTW: NL001261421B67

Natuur op recept: de impact van natuur en groen op de gezondheid