Algemene Voorwaarden Wandelcoach Friesland

Artikel 1 | Toepasselijkheid

Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle mondelinge en schriftelijke offertes en overeenkomsten van of met en alle daarmee verband houdende handelingen, zowel van voorbereidende als uitvoerende aard.

Ten aanzien van groepswandelingen zijn van toepassing de Algemene voorwaarden Groepswandelingen.

Artikel 2 | Bedrijfsomschrijving

Wandelcoach Friesland richt zich op het wandelend coachen van ondernemers en consumenten in de Friese natuur. Wandelcoach Friesland is bij de Kamer van Koophandel ingeschreven onder nummer: 01080027.

Artikel 3 | Definities

  • Opdrachtnemer is in deze Wandelcoach Friesland, die deze algemene voorwaarden gebruikt bij het aanbieden van haar diensten.
  • Opdrachtgever is in deze de klant die gebruik maakt van de aangeboden diensten van Wandelcoach Friesland. Als overeenkomst wordt gezien alle afspraken die gemaakt worden tussen opdrachtgever en opdrachtnemer over de aan te bieden diensten. Deze afspraken worden schriftelijk of per e-mail bevestigd aan opdrachtgever na een intakegesprek door opdrachtnemer. Opdrachtgever stuurt desgewenst voor aanvang van de opdracht één exemplaar getekend retour of bevestigt deze per mail.
  • Consument: de natuurlijke persoon die (nog) niet handelt voor doeleinden die verband houden met zijn handels-, bedrijfs-, ambachts- of beroepsactiviteit.
  • Overeenkomst Op Afstand: de overeenkomst die tussen opdrachtnemer en opdrachtgever wordt gesloten in het kader van een georganiseerd systeem voor verkoop op afstand, waarbij tot en met het sluiten van deze overeenkomst uitsluitend of mede gebruik gemaakt wordt van één of meer technieken voor communicatie op afstand, waaronder begrepen doch niet beperkt de overeenkomst die wordt gesloten via (de webwinkel op onder andere) de website www.wandelcoachfriesland.nl.
  • Dienst is één van de volgende activiteiten, dan wel een combinatie hiervan:
    • coaching, wandelcoaching en andere vormen van coaching;
    • individuele onthaastwandelingen, natuurfotowandelingen en andere soorten wandelingen;
    • alle andere wandelingen, excursies, dagtochten, workshops, trainingen en arrangementen;
    • één- en meerdaagse coachprogramma's, zoals VIP-dagen, meerdaagse coachtrajecten en (jaar)programma's.

Artikel 4 | Uitvoering van de overeenkomst

  1. Opdrachtnemer zal de overeenkomst naar beste inzicht en vermogen uitvoeren. Opdrachtnemer heeft jegens de uitvoering van de overeenkomst een inspanningsverplichting en kan derhalve niet worden aangesproken vanuit een resultaatverplichting.
  2. Door bevestiging van de overeenkomst en deze algemene voorwaarden geeft opdrachtgever toestemming haar NAW-gegevens plus telefoonnummer te gebruiken voor vastlegging in het klantenbestand van opdrachtnemer voor administratiedoeleinden.
  3. De opdrachtgever draagt er zorg voor dat alle informatie, waarvan opdrachtgever aangeeft dat deze noodzakelijk zijn of waarvan de opdrachtgever redelijkerwijs behoort te begrijpen dat deze nodig zijn voor het uitvoeren van de overeenkomst, tijdig aan opdrachtnemer worden verstrekt. Indien deze gegevens niet tijdig zijn verstrekt behoudt opdrachtnemer zich het recht voor de uitvoering van de overeenkomst op te schorten.
  4. Opdrachtnemer conformeert zich aan de ethische gedragscode.

Artikel 5 | Herroepingsrecht

  1. De Consument kan de Overeenkomst Op Afstand met betrekking tot de aankoop van Diensten gedurende een bedenktijd van 14 dagen zonder opgave van redenen ontbinden.
  2. De in het vorige lid van dit artikel genoemde bedenktijd ten aanzien van Diensten gaat in op de dag die volgt op het sluiten van de Overeenkomst Op Afstand.
  3. Als de Consument gebruik maakt van zijn herroepingsrecht, meldt hij dit binnen de bedenktermijn op ondubbelzinnige wijze aan opdrachtnemer.
  4. Als de Consument gebruik maakt van zijn herroepingsrecht, worden alle aanvullende overeenkomsten van rechtswege ontbonden.
  5. Opdrachtnemer heeft het navolgende uitgesloten van het herroepingsrecht:
    1. Diensten waarbij opdrachtnemer reeds is begonnen met de uitvoering hiervan;
    2. De levering van digitale inhoud anders dan op een materiële drager.

Artikel 6 | Prijzen en offertes

  1. Alle offertes en prijsopgaven door opdrachtnemer gedaan, zijn vrijblijvend, zowel wat betreft prijs, inhoud en levertijd en vervallen na 30 dagen.
  2. Offertes zijn gebaseerd op de bij opdrachtnemer beschikbare informatie.
  3. Een overeenkomst komt tot stand op het moment dat de door opdrachtgever voor akkoord getekende offerte of contract door opdrachtnemer is ontvangen en geaccepteerd en/of per mail is vastgelegd of bevestigd.
  4. In de overeenkomst kunnen nadere prijsafspraken worden vastgelegd, zoals inhuur derden, inhuur accommodatie, middelen, reiskosten en wijze van betaling (bij vooruitbetaling of achteraf).

Artikel 7 | Betalingsvoorwaarden

  1. Facturatie vindt plaats zoals aangegeven in de offerte. Betaling dient bij vooruitbetaling te geschieden door overmaking op IBAN-rekening NL36 INGB 0001 7971 70 t.n.v. Meindert van Dijk. De betalingstermijn die gehanteerd wordt is 14 dagen na factuurdatum.
  2. Bij niet tijdige betaling of het verzuimen van de betaling is opdrachtgever van rechtswege in verzuim en behoudt opdrachtnemer zich het recht voor de uitvoering van de overeenkomst met onmiddellijke ingang stop te zetten. Ook is opdrachtgever vanaf dat moment wettelijke rente verschuldigd over het openstaande bedrag. Indien opdrachtnemer de vordering ter incasso uit handen geeft is opdrachtgever tevens de gerechtelijk en buitengerechtelijke kosten die met deze incasso gemoeid zijn verschuldigd.
  3. Bij eventuele bezwaren aangaande de factuur dient opdrachtgever dit binnen twee weken na het ontvangen van de factuur schriftelijk kenbaar te maken bij opdrachtnemer.

Artikel 8 | Duur en beëindiging

  1. De overeenkomst tussen opdrachtgever en opdrachtnemer kan ten alle tijden op ieder gewenst moment door beide partijen worden beëindigd dan wel worden verlengd.
  2. De beëindiging van de overeenkomst laat onverlet de financiële verplichting die nog nagekomen moeten worden.

Artikel 9 | Annulering

Artikel 9.1 | Annulering door opdrachtgever voor diensten met open inschrijving

Opdrachtgever verplicht zich een eventuele annulering of wijziging schriftelijk door te geven aan opdrachtnemer. Bij annulering van inschrijving door opdrachtgever treden opdrachtgever en opdrachtnemer eerst in overleg om te komen tot passende alternatieven. Indien er geen passende alternatieven mogelijk zijn, zulks ter beoordeling van opdrachtnemer, gelden annuleringsvoorwaarden. Opdrachtgever is verplicht annuleringskosten te betalen aan opdrachtnemer, als volgt:

  1. Bij annulering na inschrijving tot vier weken voor aanvang zijn de annuleringskosten 50%.
  2. Bij annulering na inschrijving binnen vier weken voor aanvang zijn de annuleringskosten 100%. Dit geldt ook voor tussentijdse beëindiging, bij aanvang, of bij het niet verschijnen bij de dienst. 

Artikel 9.2 | Annulering door opdrachtnemer

Opdrachtnemer behoudt zich het recht om diensten te annuleren, zonder opgaaf van redenen, dan wel een klant te weigeren. Opdrachtnemer verplicht zich de annulering c.q. weigering schriftelijk te bevestigen en betaalt in dat geval 100% van het tot dan toe door opdrachtgever betaalde bedrag terug, waarmee de overeenkomst is beëindigd zonder verdere verplichtingen of aanspraken over en weer.

Artikel 10 | Het verzetten van coachingsafspraken

  1. Indien opdrachtgever de door haar/hem gemaakt afspraak binnen 24 uur voor de desbetreffende afspraak annuleert zal opdrachtnemer de kosten in rekening brengen en is opdrachtgever verplicht deze te betalen. Afspraken die geannuleerd of verzet worden voor deze tijd zullen niet in rekening worden gebracht.
  2. Bij niet verschijnen van de opdrachtgever op een gepland gesprek worden de kosten voor het gesprek in rekening gebracht en is opdrachtgever verplicht deze te betalen.
  3. Opdrachtnemer behoudt zich het recht voor afspraken te verzetten of te annuleren indien zij niet naar behoren uitvoering kan geven aan de overeenkomst.

Artikel 11 | Geheimhouding

  1. Beide partijen zijn verplicht tot geheimhouding van alles wat is besproken tijdens of in het kader van de diensten.
  2. In het geval van dreigend gevaar voor zowel opdrachtgever als de samenleving behoudt opdrachtnemer zich het recht de geheimhouding te doorbreken en zal zij de daartoe bevoegde en bestemde instanties inlichten.
  3. Indien op grond van een wettelijke bepaling of een rechterlijke uitspraak opdrachtnemer gehouden is vertrouwelijke informatie aan door de wet of de bevoegde rechter aangewezen derden mede te verstrekken en opdrachtnemer zich ter zake niet kan beroepen op een wettelijk dan wel door de bevoegde rechter erkend of toegestaan recht van verschoning, dan is opdrachtnemer niet gehouden tot schadevergoeding of schadeloosstelling.

Artikel 12 | Aansprakelijkheid

  1. Opdrachtnemer aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid, hoe dan ook, voor schade ontstaan door of in verband met door haar verrichte diensten.
  2. De aansprakelijkheid van opdrachtnemer is beperkt tot de factuurwaarde van de opdracht, althans dat gedeelte van de opdracht waarop de aansprakelijkheid betrekking heeft.
  3. In afwijking van hetgeen in lid 2 van dit artikel is bepaald, wordt bij een opdracht met een langere looptijd dan zes maanden, de aansprakelijkheid verder beperkt tot het over de laatste zes maanden verschuldigde factuurbedrag.
  4. Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor directe of indirecte schade die opdrachtgever lijdt ten gevolge van handelingen of beslissingen genomen naar aanleiding van of tijdens een dienst of dienstopdracht. Opdrachtgever blijft ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor gemaakte keuzes.
  5. Elke aansprakelijkheid van opdrachtnemer voor bedrijfsschade of andere indirecte schade of gevolgschade, van welke aard dan ook, is nadrukkelijk uitgesloten.

Artikel 13 | Klachtenprocedure

  1. Indien opdrachtgever klachten heeft over de verrichtte werkzaamheden dient zij/hij dit binnen 14 dagen na het ontstaan van de klacht schriftelijk kenbaar te maken bij de opdrachtnemer.
  2. Na kennisname en bespreking van de klacht met opdrachtgever zal opdrachtnemer zo goed mogelijk uitvoering geven aan de gekozen oplossingsrichting.

Artikel 14 | Geschillenbeslechting

  1. Op alle overeenkomsten en rechtshandelingen tussen opdrachtgever en opdrachtnemer is Nederlands recht van toepassing.
  2. Indien opdrachtnemer en opdrachtgever een geschil hebben voortvloeiend uit deze overeenkomst, zijn zij gehouden eerst te trachten dit geschil in overleg op te lossen en als dit niet lukt gebruik te maken van mediation.
  3. Indien overleg en/of mediation niet tot een oplossing van het geschil leidt, is de bevoegde rechter, waar opdrachtnemer gevestigd is, bij uitsluiting bevoegd van het geschil kennis te nemen.

Waddencoaching | Wandelcoaching in het Waddengebied


Als ervaren wandelcoach, natuurgids en waddenfotograaf coach en begeleid ik je - alleen of in kleine groepen - graag tijdens wandelingen en vaartochten in, op en rond het Waddengebied. Ik vind het fijn om je er tot rust te laten komen. Om je te vertellen over dit unieke en dynamische natuurgebied. En om je het Wad te laten zien, te ruiken, te voelen, te proeven

De Waddenzee ligt dicht bij mijn woonplaats Sexbierum. In een half uurtje loop ik vanaf mijn huis naar de Waddenzeedijk. Daarachter ligt de Waddenzee, de ene keer grotendeels drooggevallen en vol slik, de andere keer gevuld met zilt zeewater. Ik kom er daarom vaak.

Het uitgestrekte Waddengebied biedt mij talloze mogelijkheden om te wandelen, te fotograferen en te coachen. Op de zeedijk en in de kwelders van de Friese Waddenkust. Soms ook wel lopend over de drooggevallen wadbodem, over het zand of ingedroogde slik. Of wandelend over het strand, door de duinen en kwelders en in de bossen van de Waddeneilanden. Helemaal mooi vind ik vaartochten over de Waddenzee, met een veerboot, een rondvaartboot of op een traditioneel zeilschip.

Het Waddengebied biedt rust, ruimte en stilte, voor mij elementaire levensbehoeften. Het Wad is nooit hetzelfde, altijd anders en vaak ook verrassend. De weersomstandigheden wijzigen soms per minuut. Zon, regen, hagel, sneeuw, wind, storm, hitte en kou kunnen snel wisselen.

Nooit vergeet ik een bijzondere wandeling op de drooggevallen Engelsmanplaat.Tijdens stralend, zonnig en windstil weer maakte de warme zon onverwachts plaats voor ijzige zeevlam. De dichte, koude mist schoof als een muur vanuit zee de zandplaat op. De mist was zo dicht dat we nauwelijks nog een hand voor ogen konden zien. Met onze zomerse kleding waren we hierop niet voorbereid. Gelukkig loste de mist na een uurtje op en keerde het zomerse weer terug. Voor mij was dit een belangrijke les voor mijn wandelingen in het Waddengebied: houd met je kleding altijd rekening met onverwachte weersomstandigheden!

In de Informatiegids op mijn website meindertvandijkfotografie.nl vind je uiteenlopende informatie over de Waddenzee en het Waddengebied.

Klankbord

Wil je alleen eens in een veilige omgeving je hart kunnen luchten of kunnen 'sparren' dan ben ik ook als wandelend klankbord beschikbaar. Ik luister naar je zonder te oordelen. En zonder je ongevraagd adviezen te geven.

Hoe ik in het leven sta

Onderstaand artikel plaatste ik op 14 mei 2018 op mijn blog 'Leukemie is NIET leuk'

Dit blog ging over het plotselinge en onverwachte ziekteproces waarmee ik was geconfronteerd. Min of meer bij toeval werd bij mij op 19 april 2018 acute leukemie geconstateerd. Met dit blog informeerde ik iedereen, die in deze heftige ziekteperiode met mij meeleefde.

(Helaas blijken enkele links verouderd en niet meer te werken. Deze worden z.s.m. aangepast.)

Foto van silhouetten van mensen die genieten van een zonsondergang

Hoe ik in het leven sta

Het moet er dan nu toch maar eens van komen: een uitleg van hoe ik in het leven sta.
 
Nadat men las of hoorde dat ik acute leukemie heb, reageerde men veelal verschrikt en geschokt. Alsof ik al bijna dood was. Begrijpelijk. Natuurlijk kan acute leukemie een dodelijke afloop hebben, maar met een juiste behandeling is er ook een zeer redelijke kans op volledige genezing! En daar ga ik voor!
 
De laatste tijd krijg ik steeds vaker verbaasde reacties dat het eigenlijk zo goed met mij gaat. Ook bij de verpleegkundigen op mijn ziekenhuisafdeling. Dat ik zo vrolijk en opgewekt ben. Dat ik zo positief schrijf in mijn blogberichten. Dit ondanks de zware chemo, die ik heb toegediend gekregen. Eerlijk gezegd voél ik mij helemaal niet ziek! Als gevolg van de chemo heb ik wel wat kleine lichamelijke ongemakken, maar ik voel mij er niet ziek door. Ik heb geen koorts (één avond wat verhoging daargelaten), ik ben niet misselijk en de diarree-periode was van relatief korte duur. Het kan natuurlijk nog steeds minder goed gaan, maar dat hoeft helemaal niet.
 
Wat ik wel wat vervelend, maar niet onoverkomelijk vind is dat ik dag in, dag uit op dezelfde kamer moet blijven. Ik mag niet naar buiten en kan niet écht genieten van de natuur en mijn tuin. Ook kan ik niet thuis bij mijn vrouw zijn. Verder zit ik de hele dag met één of twee dunne slangen verbonden aan de infuusapparatuur, die constant geluidjes maakt. Ook de twee sterke blowers met airco in het plafond - voor het creëren van de benodigde overdruk in mijn kamer - maken continue een geluid alsof er in de verte een veegmachine door de straat rijdt. Ach, dit zijn allemaal dingen waaraan ik gewend ben geraakt of waarmee ik heb leren leven.
 
Wat ik ook vervelend vind, niet direct voor mijzelf, maar vooral voor mijn vrouw, zijn reacties die neigen naar hoe het 'allemaal' verder moet wanneer ik er niet meer ben. Maar ook goed bedoelde, maar onnodig overbezorgde reacties die duidelijk blijk geven dat men geen of onvoldoende kennis heeft over de ziekte, de behandelmethode en de mogelijkheden tot herstel. Een voorbeeld is iemand die er ten onrechte er van overtuigd is dat de toegediende chemostoffen radioactief zijn. 
 
Laat ik voorop stellen dat ik niet bang ben voor de dood. Dit komt voor een belangrijk deel door wat ik heb gelezen over bijna-dood-ervaringen (BDE's). Van mensen, die zélf een BDE hebben gehad, tot wetenschappelijke onderzoekers en mensen, die nauw betrokken waren bij personen, die een BDE kregen.
 
Dat ik niet bang ben voor de dood geeft mij een heel rustig gevoel. De dood is de enige zekerheid in het leven, die we allemaal hebben. De één gaat eerder dood dan de ander. De één wordt plotseling uit het leven weggerukt, terwijl een ander door een ziekte komt te overlijden.
 
Hoewel het - in mijn ogen - voor het doodgaan zelf niet uitmaakt geef ik persoonlijk de voorkeur om - wanneer ik ooit toch kom te overlijden - dit via een langere ziekteperiode gebeurt, dan plotseling en onverwachts uit het leven te worden weggerukt. In het laatste geval kan ik namelijk niets meer regelen, geen 'overdracht' van administratie en belangrijke zaken aan mijn vrouw verzorgen, geen afscheid meer nemen. Voorafgaand aan een overlijden na een ziekteperiode kan ik mogelijk nog allerlei dingen regelen (zakelijk en privé), afsluiten en opruimen om te voorkomen dat mijn vrouw daarmee opgescheept raakt. Bij een 'geleidelijke dood' zou ik zelfs in grote lijnen (of gedetailleerd) mijn eigen uitvaart kunnen helpen regelen. Mooi toch?
 
Dromen heb ik in veel gevallen verwezenlijkt, zoals:
  • een baan bij de politie, waar ik ruim 20 jaar in diverse functies heb gewerkt (bij het toenmalige Korps Rijkspolitie);
  • fulltime werken op milieuhandhavingsgebied, namelijk als (senior) milieu-inspecteur bij Wetterskip Fryslân;
  • fulltime werken als professioneel fotograaf
    Na 2,5 jaar bleken de inkomsten zodanig terug te lopen dat ik er weer een baan bij moest zoeken. Ik kan mezelf nu echter niet meer verwijten dat ik het nooit geprobeerd heb. Ik ben nu nog wel als parttime professioneel fotograaf werkzaam.
  • Een betaalde baan bij de gemeente Leeuwarden voor (gemiddeld) 3 dagen per week, waarbij ik de overige tijd naar eigen inzicht kan besteden (fotografie, organiseren van Natuurfotowandelingen, wandelcoaching, gewoon lekker vrij zijn)
  • Vakanties naar Noorwegen en Zweden.

Ook heb ik tot nu toe veel leuke dingen kunnen doen en meegemaakt.

Hoewel ik als kind gereformeerd ben opgevoed en ook zelf lange tijd lid ben geweest van de gereformeerde kerk, heb ik daar in de loop van mijn leven afscheid van genomen. Mijn persoonlijke inzichten en overtuigingen kwamen steeds minder overeen met de beperkende regels en dogma's van de kerk als instituut. Ook kon ik een bestraffende en 'vertoornde' God niet rijmen met dezelfde God die iedereen onvoorwaardelijk liefheeft. Hoewel ik nu niet meer ben aangesloten bij een kerkelijke organisatie, voel ik mij nog wel 'gelovig'. Maar dan 'gelovig' in een meer spirituele zin.

Ik geloof dat er één oneindige, alles omvattende, universele en liefdevolle goddelijke Energie is. Een Energie (ook wel wit Goddelijk Licht genoemd), waar we als 'ziel' allemaal uit voortkomen en waar we als 'ziel' uiteindelijk ook weer naar terugkeren. Je zou dit ook de Hemel kunnen noemen.
 
Daarnaast geloof ik dat alles op aarde en in het universum uit energie bestaat, en voortdurend in beweging en in trilling is. Dit wordt mooi omschreven in het artikel: 'Alles is in beweging, alles is energie'.
 
Zelfs gedachten bestaan uit energie/trillingen. Er zijn situaties bekend dat mensen op totaal verschillende plaatsen gelijktijdig exact hetzelfde dachten. De uitdrukking 'Twee zielen, één gedachte' is bij velen bekend.
 
De nieuwe Engelstalige film 'The Connected Universe' onthult hoe alles in het universum met elkaar verbonden is. Zo is uit onderzoek gebleken dat wanneer mensen liefdevol omgaan met planten en water dit aantoonbaar gunstiger effecten heeft dan wanneer planten en water op een haatdragende of negerende wijze worden behandeld. Dit geldt uiteraard ook voor mensen onderling.
 
Gedachten kunnen ook van grote invloed zijn op je lichaam en geest. Negatieve gedachten kunnen je ziek maken, positieve gedachten kunnen je juist beter maken. Je kunt vaak zelf kiezen hoe je over bepaalde situaties wilt denken. Lees hierover ook: 'Krachtige gedachten, ze doen meer dan je denkt!'.
 
Zoals jullie al hebben gemerkt heb ik bewust positieve gedachten over mijn ziekteverloop. Ik ben ervan overtuigd dat de combinatie van mijn positieve instelling en de schitterende natuurlijke groene binnentuin in hoge mate bijdraagt aan mijn genezingsproces!
 
Ook ben ik ervan overtuigd, dat jullie positieve energieën in de vorm van meeleven, bidden, het sturen van bemoedigende kaarten en berichten mij erg helpen! Hartelijk dank hiervoor!
 
De website 'Omdenken' schrijft over het op een alternatieve, meer positieve manier van denken:
"Omdenken is denken in termen van mogelijkheden en niet van problemen. Het is een manier van denken waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is, en wat je daar mee zou kunnen. Je gebruikt in feite de energie van het probleem voor iets nieuws."
Vanuit deze overtuigingen probeer ik zoveel mogelijk op een liefdevolle, of althans respectvolle manier met andere mensen om te gaan. Dit lukt mij zeker niet altijd, maar ik probeer het meestal wel.
 
Daarnaast probeer ik ook steeds op een liefdevolle wijze met mijzelf om te gaan, door tijd voor mijzelf vrij te maken ('onthaasten'), gezond te leven en gezond te eten. Ik probeer steeds om zo goed mogelijk in balans te zijn en lekker in mijn vel te zitten. Tot slot probeer het principe van 'omdenken' zo goed mogelijk toe passen. Pas wanneer het met mijzelf goed gaat, kan ik ook anderen helpen, bijvoorbeeld als wandelcoach.
 
Goed voor mijzelf zorgen betekent:
  • voldoende tijd voor mijzelf vrijmaken (onthaasten);
  • tijdig naar bed gaan en voldoende slapen;
  • bewust genieten van alle kleine dingen, die de natuur en het leven bieden;
  • op een positieve wijze in het leven staan;
  • negatieve woorden of zinnen 'vertalen' in positieve woorden en zinnen (bijvoorbeeld 'Het gaat slecht' in 'Het kan beter'); dat voelt ook prettiger!
  • meer denken in kansen en mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden;
  • leven in het moment, in het hier en nu.
Enkele regelmatig gebezigde uitspraken van mij zijn:
  • Geniet van het leven, het duurt maar even;
  • Haastige spoed, zelden goed;
  • Na regen komt zonneschijn;
  • Een blij gezicht opent alle harten;
  • Kijk eens bewust op de vierkante meter waar je staat, wat je daar allemaal al kunt zien (je hoeft niet ver weg te gaan om de schoonheid van de natuur te ontdekken)
  • Wonderen bestaan! Ze gebeuren nog elke dag, maar je moet ze wel willen zien!
    Vaak openbaren ze zich door onverwachte toevalligheden. Dit verschijnsel wordt synchroniciteit genoemd. In de Informatiegids op deze site vind je meer informatie over toeval en synchroniciteit.
Tot slot wil ik jullie de mooie positieve mindset-vertaling van de afkorting van mijn ziekte AML niet onthouden, die ik van een goede vriendin kreeg. Geen 'Acute Myeloide Leukemie' maar 'Alles Met Liefde'. Je kunt hiervan vinden wat je wilt, maar ik voel me er uitstekend bij!

Mijn acute leukemie verhaal

In april 2018 werd bij mij acute leukemie geconstateerd. Van het ene op het andere moment werd ik opgenomen in het ziekenhuis. Een maandenlang traject van langdurige ziekenhuisopnames (deels in volledige isolatie), zware chemobehandelingen, totale lichaamsbestralingen en een stamceltransplantatie volgden. Half augustus 2018 kon ik het ziekenhuis verlaten. Het gaat nu weer heel goed met mij.

Gelukkig was voor mij al vrij snel na mijn eerste ziekenhuisopname via Matchis, Het Nederlands Centrum voor Stamceldonoren, een geschikte (onbekende/anonieme) stamceldonor in het buitenland gevonden. Een 100% match! Geweldig!!!

Het moment dat ik de gedoneerde stamcellen toegediend kreeg was voor mijn vrouw en mij erg emotioneel. Het wordt een stamceltransplantatie genoemd, maar voor het oog was het eigenlijk niets anders dan bloed, dat vanuit een doorzichtig zakje aan een infuuspaal via een infuusslang in mijn arm werd toegediend. Maar gevoelsmatig maakten deze stamcellen voor mij het verschil tussen leven en dood! Wonderlijk vond ik vooral hoe deze stamcellen via mijn aders mijn beenmerg weten te doordringen om daar mijn bloedproductie weer op gang te brengen.

In combinatie met de intensieve behandelingen zorgde de donor er met diens stamcellen voor dat ik in leven bleef. Tijdens mijn ziekte- en herstelperiode kreeg ik veel hartverwarmende reacties van familie, vrienden, collega's en tal van anderen die met mij meeleefden. Deze warmte en liefde ondersteunden mijn genezingsproces. Ik ben en blijf iedereen, die betrokken was bij mijn behandeling (zoals artsen en verpleegkundigen) en iedereen die met mij meeleefde en vooral mijn stamceldonor dankbaar.

In mijn blog 'Leukemie is NIET leuk' vind je een verslag van mijn ervaringen tijdens mijn ziekte- en herstelperiode. Dit is het eerste bericht van mijn blog.