Afbeelding van de Middelzee. De plaatsen zijn ter oriëntatie weergeven. De steden zoals Sneek bestonden ten tijde van de Middelzee nog niet.
Featured

MCL aan Zee

Medisch Centrum Leeuwarden aan zee? Misschien niet eens zo’n gekke gedachte! In het verre verleden lag de Middelzee namelijk op slechts op een paar honderd meter afstand van de MCL-campus. Hoe zou het dan nu zijn? Naast een helikopterplatform en een ambulancegarage misschien ook een ligplaats voor de ambulanceboot bij de Spoedeisende Hulp?

Officieel ligt het MCL in Huizum-Oost, onderdeel van de Leeuwarder wijk Potmargezone. Het is een gebied met een rijke geschiedenis. Het ligt aan de oostkant van de voormalige Middelzee, een oude zeearm die Friesland in tweeën splitste en wordt ook wel Bordine, Boorne, Boorndiep, Borndiep en Amelander Gat genoemd. De Middelzee verbindt de Noordzee met de Waddenzee. Tussen 850 en 950 komen Leeuwarden en Huizum aan de Middelzee te liggen en worden zo vanaf zee per schip goed bereikbaar.

Rond het jaar 1000 wordt de eerste zeewering (zeedijk) wordt aangelegd ter plaatse van de huidige Wirdumerdijk en (Verlengde) Schrans. Tussen 1200 en 1300 slibt de Middelzee dicht tot aan wat nu Het Bildt is. Het gebied dat ontstaat door de dichtslibbing en inpoldering van de Middelzee worden het Nieuwland (Fries: it Nijlân) genoemd. Het oude kleigebied aan de oostzijde van de voormalige Middelzee wordt ‘het Oudland*’ (Fries: it Aldlân) genoemd.

In mijn boek 'MCL-tuinen - Ziekenhuiskamer als vogelkijkhut' lees je meer leuke weetjes over het MCL, niet alleen over de tuinen zelf, maar ook over het interessante verleden van het gebied waarop de MCL-campus is gebouwd.

Bij de afbeelding: De Middelzee. De plaatsen zijn ter oriëntatie weergeven. De steden zoals Sneek bestonden ten tijde van de Middelzee nog niet.

 
 Aan de totstandkoming van dit foto(boek)project wordt medewerking verleend door:
Logo Snoek Puur Groen     Logo MCL

 De Schrijflijn | Uw tekstschrijver/journalist

 

  Twirre ontwerpt

Meindert van Dijk
fotograaf | natuurgids | wandelcoach
ambassadeur van heilzaam groen
Dukerstraat 34, 8855CZ Sexbierum
06-46264523

info@meindertvandijk.nl
www.meindertvandijk.nl
www.MCLtuinen.nl

KvK nr: 01080027
BTW: NL001261421B67

Natuur op recept: de impact van natuur en groen op de gezondheid