Featured

Terug in 'mijn' binnentuin bij Hematologie

Vandaag was het voor mij weer even slikken toen ik in het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) de deur opende die mij toegang gaf tot 'mijn binnentuin', de weelderig begroeide tuin tussen de verpleegafdelingen Z (Hematologie) en Y (Oncologie).

Bijna vijf jaar geleden was ik wegens acute leukemie langdurig opgenomen op de Hematologische Intensive Care (HIC) van het MCL. Weken lang mocht ik mijn eenpersoonskamer niet verlaten. Als natuur- en buitenmens vond ik dat niet fijn. Vooral omdat het eind april 2018 volop lente was.

Gelukkig had ik camera en laptop mee waarmee ik door het raam van mijn kamer de bloeiende bomen, struiken en planten kon fotograferen. Tot mijn verbazing kwamen er ook veel vogels in deze binnentuin. De vogels wisten de kunststof waterschaal, die mijn broer had meegenomen, goed te vinden. Het was toen net het begin van de zomerse lente- en zomerperiode met hoge temperaturen. Op 6 mei 2018 schreef ik in mijn blogbericht 'Onthaasten en genieten aan het water' dat ik mijn ziekenhuiskamer als vogelkijkhut beschouwde. Soms maakte ik ook een filmpje, zoals van deze grote bonte specht die in onderstaande video uit de vogeldrinkbak dronk.

Meer over mijn ziekte- en herstelproces kun je nog lezen in mijn blog 'Leukemie is NIET leuk'. Ik hield dit blog bij om iedereen, die in deze heftige ziekteperiode met mij meeleefde, te informeren hoe het met mij ging. Zodat ze dit niet steeds hoefden te vragen aan mijn vrouw en mij. Dit gaf ons heel wat rust. Het blog illustreerde ik met door mijzelf gemaakte foto's.

Tot mijn grote verrassing stond de kunststof waterschaal nog steeds bij het betegelde terras voor mijn oud verpleegkamer. De grotere stenen, bedoeld om ook kleine vogels gelegenheid om te kunnen baderen, lagen nog steeds in de schaal. Sterker nog, in de tuin waren nu méér drinkbakjes en ook vogelvoerhuisjes geplaatst!

 Ik vond het heel vreemd om nu weer in deze binnentuin rond te lopen en hier wat te fotograferen. Enerzijds voelde het heel vertrouwd. Anderzijds werd ik nog ook weer geconfronteerd met mijn ziekteperiode. Het risico was reëel dat ik de acute leukemie niet zou overleven. Gelukkig vond Matchis voor mij een geschikte (anonieme) stamceldonor van wie ik na de zware chemobehandelingen en totale lichaamsbestralingen op 19 juli 2018 in het UMCG de voor mij levensreddende stamcellen kreeg toegediend. Gelukkig gaat het nu weer heel goed met mij!

 

Een selectie van de foto's wordt geplaatst in mijn beeldbank binnen de collectie 'Tuinen' en vervolgens bij 'Fotoproject Tuinen Medisch Centrum Leeuwarden (MCL)'

 Aan de totstandkoming van dit foto(boek)project wordt medewerking verleend door:
Logo Snoek Puur Groen     Logo MCL

 De Schrijflijn | Uw tekstschrijver/journalist

 

  Twirre ontwerpt

Meindert van Dijk
fotograaf | natuurgids | wandelcoach
ambassadeur van heilzaam groen
Dukerstraat 34, 8855CZ Sexbierum
06-46264523

info@meindertvandijk.nl
www.meindertvandijk.nl
www.MCLtuinen.nl

KvK nr: 01080027
BTW: NL001261421B67

Natuur op recept: de impact van natuur en groen op de gezondheid