Vogeldrinkbak vullen

Vogeldrinkbak vullen

Vandaag combineerde ik een overleg bij MCL met het vullen van de vogeldrinkschotel in de Mien Ruys binnentuin bij Afdeling Z (Hematologie e.a.). Door de aanhoudende warmte met temperaturen rond de 30 graden was de waterbak helemaal opgedroogd. De twee meegenomen anderhalve liter frisdrankflessen met water vulden de schotel helemaal. Geprobeerd wordt om vrijwilligers bij het MCL de waterschotel regelmatig te laten bijvullen. Wanneer ik MCL bezoek om de tuinen te fotograferen kan ik dat zelf natuurlijk ook doen.

Vijf jaar geleden was het net zo warm als vandaag. Ik lag toen op de Hematologische Intensive Care (HIC) op de verpleegafdeling Z. De waterschaal, die mijn broer had meegenomen, werd intensief bezocht door allerlei vogels. Ik genoot van de drinkende en badderende vogels. Met mijn camera met telelens maakte ik toen foto's hiervan. Meer hierover kun je nog steeds lezen in hoofdstuk Ziekenhuiskamer als vogelkijkhut van mijn destijds bijgehouden blog Leukemie is NIET leuk. Je kunt daar ook onderstaand filmpje van de drinkende grote bonte specht zien. Ik heb dit filmpje met mijn camera met telelens vanuit mijn verpleegkamer gemaakt.

Het vogelleven in 'mijn' binnentuin veraangenaamde mijn langdurige verblijf in het ziekenhuis. Om de patiënten, die nu in een verglijkbare situatie verkeren als ik toen, heb ik laatst een nieuwe waterschotel geplaatst en gevuld met water. De oude, uit 2018, stond er nog steeds, maar was bij het grasmaaien zodanig beschadigd dat de schotel nog maar voor de helft kon worden gevuld.

Met deze actie hoop ik weer extra vogels aan te trekken zodat mijn 'mede-lotgenoten' wat extra afleiding hebben. Het uitzicht op een groene tuin is leuk en waardevol, maar met drinkende en badderende vogels voor het kamerraam wordt het nóg leuker!

Witbloeiend vingerhoedskruid

Wie het MCL bezoekt kan nu in de smalle schaduwtuinen langs de winkelstraat het witbloeiende vingerhoedskruid zien. Een voor vingerhoedskruid wat opvallende kleur omdat ze vaak meer hardroze, purper- of lichtroze gekleurd zijn. Het witte vingerhoedskruid wordt soms als aparte soort gezien.

Bloeiende acacia boom

In de ooit door Mien Ruys ontworpen binnentuin bij 'mijn afdeling Z' bloeit nu ook de acacia (Robinia). Je kunt de trossen met witte vlinderbloemen zien naast de bruine hangende zaadpeulen van vorig jaar.

Tot zover een korte impressie van mijn bezoek van vandaag aan het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL).

 

 

 Aan de totstandkoming van dit foto(boek)project wordt gewaardeerde medewerking verleend door:
Logo Snoek Puur Groen     Logo MCL
     

Meindert van Dijk
fotograaf | natuurgids | wandelcoach
Dukerstraat 34, 8855CZ Sexbierum
06-46264523

info@meindertvandijk.nl
www.meindertvandijk.nl
www.MCLtuinen.nl

KvK nr: 01080027
BTW: NL001261421B67

Natuur op recept: de impact van natuur en groen op de gezondheid