Foto van het groene ziekenhuis Medisch Centrum Leeuwarden
Het groene ziekenhuis Medisch Centrum Leeuwarden

Boek 'Tuinen in en rond Medisch Centrum Leeuwarden'

Rustgevend en Herstelbevorderend Groen

Eind februari 2023 startte ik een ambitieus documentair fotografieproject: het jaarrond-fotograferen van de helende tuinen in en rond het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) in Leeuwarden. Gedurende twaalf maanden breng ik al het groen in beeld, van de groenvoorziening rond het ziekenhuiscomplex tot en met de binnentuinen en de sedumdaken. Elk seizoen laat ik zien wat deze ziekenhuisomgeving aan groen en natuur te bieden heeft.

Het doel van het fotografieproject is om de resultaten van het fotoproject op te nemen in een in eigen beheer uit te geven fotoboek. 'Tuinen in en rond Medisch Centrum Leeuwarden' is de voorlopige werktitel van dit boek. Het boek belicht het verleden, het heden en de toekomst van de MCL-tuinen.

Aanleiding

Het project vloeit voort uit mijn langdurige ziekenhuisopname in het MCL in de maanden april, mei en juni 2018. Wegens acute leukemie was ik opgenomen op de verpleegafdeling Z, de Hematologische Intensive Care (HIC). Ik had het geluk dat mijn isolatiekamer uitkeek op een prachtige, volgroeide binnentuin. Lees meer over deze ziekte- en herstelperiode in mijn blog Leukemie is NIET leuk.

Voor wie?

Dit inspirerende fotoboek is bedoeld voor zorginstellingen, zorgprofessionals en zorgverzekeraars. Eigenlijk voor iedereen die begaan is met, of werkzaam of betrokken is in de zorg. Maar ook voor patiënten, hun partners, patiëntenorganisaties en omwonenden van het MCL. En voor tuinarchitecten, hoveniersbedrijven, natuurorganisaties, nattuur- en tuinliefhebbers, kunstliefhebbers en historici.

Doelstellingen boek

Met het boek heb ik de volgende intenties:

    1. Promotie belang van 'Zorg in het groen'
      Met dit boek promoot ik in de eerste plaats het belang van prikkelarm, rustgevend, troostend en herstelbevorderend groen in en rond ziekenhuizen en andere andere zorginstellingen voor patiënten en hun partners, medewerkers en omwonenden, maar ook voor de biodiversiteit. Ik beschrijf hoe tijdens mijn opname in het MCL het uitzicht op groen mij troost en steun bood.

      Met het project 'Groene Gezonde Ziekenhuizen' doet dr. Jolanda Maas vanuit de Vrije Universiteit Amsterdam samen met andere partijen wetenschappelijk onderzoek hoe groen in en rondom het ziekenhuis het meest effectief ingezet kan worden voor de gezondheid van patiënten, personeel en bezoekers. MCL is met de renovatie van de tuin bij de afdeling Geriatrie nauw betrokken bij dit onderzoek.

    2. Blijk van waardering voor MCL
      Verder is het boek een blijk van mijn waardering voor het MCL dat ik tijdens mijn langdurige opname mocht verblijven in een 'tuinkamer' met uitzicht op een prachtige volgroeide binnentuin waar vogels voor de nodige afleiding zorgden.

    3. Overzicht van de MCL-tuinen
      Het boek biedt een overzicht van de verschillende soorten tuinen in en rond het MCL. Zo vind je er weelderige wildernistuinen, bloemrijke borders, schaduwrijke varentuinen, fraaie prairietuinen, bescheiden patio's en met sedum begroeide groene daken. Bij ontwerp, aanleg, beheer en onderhoud zijn diverse tuinarchitecten en hoveniersbedrijven betrokken.

    4. Overzicht van kunst in de MCL-tuinen

      "In het MCL neemt kunst een belangrijke plaats in. Het maakt deel uit van de helende omgeving die het MCL wil zijn. Want kunst geeft verbeelding en afleiding. Het kan mensen op andere gedachten brengen (even afleiden van het ziek zijn) en daarmee andere gespreksstof bieden dan gezondheid." Dit schrijven Patrick Vink en Erika Bakkum van de (toenmalige) Raad van Bestuur MCL in de inleiding van het boekje Kunstroute MCL (2020) voor medewerkers van het MCL. Op de pagina 'Kunst in de MCL-tuinen' lees je hier meer over.

    5. Historie en toekomstperspectief
      Het boek blikt terug op de vroegste ontwikkeling van de MCL-tuinen, waaronder de heemtuin en de binnentuinen. Bij de opening op 16 februari 1971 van het toenmalige gemeentelijke ziekenhuis Triotel - de voorloper van het MCL - waren ook deze tuinen gereed. De heemtuin naast het Triotel was een project van de heer A.M. van Essen, hoofd van de afdeling Stadsontwikkeling in Leeuwarden. Bij de bouw van de personeelsparkeergarage met heliplatform werd de - toen al gehavende - heemtuin hieraan opgeofferd. 

      De drie (of vier) in het Triotel aangelegde binnentuinen waren ontworpen door de beroemde tuinarchitect Mien Ruys. Deze historische, deels wat vervallen Mien Ruys-tuinen maken nog steeds deel uit van het MCL. Overblijfselen van de boomgaarden, die ooit nabij het Triotel lagen, zijn nog te vinden op het terrein van Nieuw-Mellens en nabij het Esso tankstation aan de Aldlânsdyk. In de zomer van 2023 kon ik er nog heerlijke pruimen van eten!

      De komende jaren verandert het aanzien van MCL ingrijpend. Bij de uitvoering van de nieuw- en verbouwplannen verdwijnen de meer dan 50 jaar oude Mien Ruys-tuinen met hun karakteristieke bomen.
      Bij de nieuwbouw wil MCL meer aandacht geven aan een gezonde werk- en verblijfsomgeving door:
      • ruimten te creëren met veel daglicht en zicht op groen vanuit de verblijfsruimten van de patiënten;
      • waar mogelijk gebruik te maken van planten, water om 'buiten' naar binnen te halen;
      • tuinen en terrein worden publiek toegankelijk:
        • een landschapsarchitect werkt hiertoe een beeldkwaliteitsplan uit;
        • het Abbingapark wordt in figuurlijke zin aangesloten op de campus van MCL en Noorderbreedte.

Door zowel verleden als heden en toekomst te belichten biedt het boek een veranderend tijdsbeeld van Friesland's grootste ziekenhuis in Leeuwarden.

Presentatie

Het was aanvankelijk de bedoeling het boek over de MCL-tuinen op 19 juli 2024 officieel te kunnen presenteren. Dat is tevens de datum waarop ik in 2018 tijdens mijn stamceltransplantatie mijn levensreddende stamcellen van een onbekende donor uit het buitenland kreeg toegediend. Voor mij blijft dit een gedenkwaardige datum, het verschil tussen leven en dood! Op verzoek van het MCL besloot ik de dag van de presentatie echter een dag te vervroegen naar donderdag(middag) 18 juli 2024. Deze dag komt voor het MCL om organisatorische redenen namelijk beter uit.

Beeldbank

Wil je het fotografieproject volgen in mijn PhotoShelter-beeldbank? Dat kan via de verschillende galerieën binnen de collectie Fotoproject Tuinen Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). In de beeldbank worden regelmatig nieuwe foto's toegevoegd en galerieën aangemaakt.

Per galerie worden de meest recente foto's vooraan getoond. Dat geldt ook voor de galerieën zelf: de laatst geüpdatete galerie staat vooraan binnen de collectie.

De foto's in deze beeldbank zijn tegen vergoeding beschikbaar voor gebruik voor informatie- en communicatiedoeleinden. De opbrengsten van deze licentievergoedingen komen volledig ten goede aan de financiering van het uit te geven boek. Belangstelling? Neem dan contact met mij op via mijn Contactpagina!

Natuurwaarnemingen

Gedurende dit fotografieproject geef ik mijn vogelwaarnemingen door aan Waarneming.nl. Ik heb hiervoor een 'eigen MCL-gebied' aangemaakt. Behalve mijn vogelwaarnemingen kun je daar ook van anderen de gemelde waarnemingen zien van vogels, insecten, planten en nog meer. Inmiddels zijn in, rond en boven de MCL-tuinen meer dan 50 vogelsoorten waargenomen, door mijzelf en door anderen.

Bekijk hier het MCL-gebied op Waarneming.nl (na registratie en inloggen) met alle waarnemingen in dit gebied. Je kunt zelf de zoekperiode wijzigen, maar ook de de soortgroepen (vogels, insecten, planten, etc.)

Donatie Goed Doel

Logo Stichting Vrienden van ons ziekenhuisNa publicatie van het boek zal per verkocht boek een donatie worden gedaan aan de Stichting Vrienden van ONS ziekenhuis (voorheen 'Stichting Vrienden van het MCL').

Met de hulp van donateurs kan de Stichting Vrienden van ONS ziekenhuis extra voorzieningen realiseren die ruimte bieden voor afleiding, ontspanning, troost of zelfs vrolijkheid. Denk bijvoorbeeld aan sfeervolle familiekamers, bijzondere kunst, het indrukwekkende stiltecentrum, of muziek in de centrale hal, maar ook aan innovatieve oplossingen om het verblijf in een ziekenhuis enigszins aangenamer te maken. Lees hier hoe je ook kunt doneren.

SPONSORS WELKOM

Rond de productie en presentatie van het (foto)boek nodig ik enthousiaste bedrijven en organisaties uit om samen op een creatieve manier te onderzoeken hoe we elkaar van dienst kunnen zijn. Ik denk daarbij vooral aan bedrijven en organisaties  op het gebied van:

      • gezondheidszorg
      • tuinarchitectuur en tuinaanleg
      • natuurorganisaties
      • beeldende kunst
      • fotografie
      • lokale en regionale historie (Leeuwarden - Friesland)

Belangstelling? Neem dan contact op met Meindert van Dijk: info@meindertvandijk.nl of telefoon 06-46264523.

Dit project steunen?

Wil je dit (foto)boekproject over de MCL-tuinen financieel steunen? Ja dat kan. Graag zelfs!

QR-code voor donatie doen voor het maken van mijn MCL tuinen boek

Door deze QR-code te scannen kun je met je eigen bank een bedrag naar keuze overmaken.
Doneren kan ook met deze link.
 
Alvast heel hartelijk dank!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuwtjes en de ontwikkelingen rond dit (foto)boek in wording? Op de pagina Nieuwsbrieven vind je een (groeiend) overzicht van mijn nieuwsbrieven. Ook kun je je daar abonneren op de gratis e-mail nieuwsbrief.

 

 

 

Meindert van Dijk
fotograaf | natuurgids | wandelcoach
Dukerstraat 34, 8855CZ Sexbierum
06-46264523

info@meindertvandijk.nl
www.meindertvandijk.nl
www.MCLtuinen.nl

KvK nr: 01080027
BTW: NL001261421B67