Erger je niet aan wat er niet is, maar geniet van wat er wel is.

'Wat vindt u van deze tuin?' vraagt de verpleegkundige. Ze ziet mij foto's maken in de binnentuin tussen de afdelingen Y en Z (oncologie) van het MCL. Hoewel ik vermoed waarop zij doelt, antwoord ik tactisch: 'De tuin is groen en kleurrijk.' Ze lacht en zegt dat dat klopt. Alleen vindt ze de tuin ook erg rommelig en slecht onderhouden. Ze ergert zich eraan. Ik toon begrip. Er groeit inderdaad veel 'onkruid' en ook lijkt alles maar wat door elkaar te groeien.

Ik leg haar uit dat vijf jaar geleden deze tuin voor mij erg waardevol was. Ik was toen vanwege acute leukemie opgenomen in een van de aan deze tuin grenzende verpleegkamers. Voor mij als natuur- en tuinliefhebber was dit een verademing. Na enkele verpleegdagen in het UMCG zonder enig uitzicht op groen was deze, ooit door tuinarchitect Mien Ruys ontworpen tuin voor mij een paradijs!

De tuin bood en biedt een grote variatie aan bloeiende en besdragende bomen, struiken, planten en bloemen. Vogels en insecten vinden hier ongestoord voedsel, beschutting en nestgelegenheid. Tijdens mijn verblijf maakte ik vanuit mijn raam foto's van mijn uitzicht en de vogels, die afkwamen op de door mijn broer geplaatste vogeldrinkschaal. De waterschaal staat er na al deze jaren nog steeds!

Ik stoorde mij niet aan wat de tuin niet was (niet keurig onderhouden), maar genoot van wat de tuin wél was (en nog steeds is): een oase van rustgevend en herstelbevorderend groen, waar vogels en ander dierenleven op af komt. Een voorbeeld van biodiversiteit!

Eigenlijk is deze tuin een echte Mien Ruys-tuin. 'Wildernistuinen' vormden haar visitekaartje. Ik denk dat zij trots zou zijn geweest op de huidige ontwikkeling van deze binnentuin.

Helaas zal deze tuin, samen met de andere oude Mien Ruys-binnentuinen, komende jaren plaats moeten maken voor grootschalige nieuwbouw bij het MCL. Daarbij wordt volgens de plannen gelukkig wel veel aandacht besteed aan groen binnen en buiten.

Bijgevoegde foto's maakte ik vandaag voor mijn fotoboek over de MCL-tuinen. Ze geven een goede indruk van de binnentuin op dit moment. Niet alleen chaos en wildernis, maar ook een grote variatie aan kleuren, vormen, lijnen en patronen.

 Aan de totstandkoming van dit foto(boek)project wordt gewaardeerde medewerking verleend door:
Logo Snoek Puur Groen     Logo MCL
     

Meindert van Dijk
fotograaf | natuurgids | wandelcoach
Dukerstraat 34, 8855CZ Sexbierum
06-46264523

info@meindertvandijk.nl
www.meindertvandijk.nl
www.MCLtuinen.nl

KvK nr: 01080027
BTW: NL001261421B67

Natuur op recept: de impact van natuur en groen op de gezondheid