'HELENDE TUINEN' in Hematon Magazine

'HELENDE TUINEN' in Hematon Magazine

De rubriek 'IN BEELD' in het zomernummer van Hematon Magazine (nr 38) is deze keer gewijd aan mijn tuinfotoproject bij MCL. Ik ben hier best wel trots op!

In het ziekenhuis is alles wit. Steriel. Terwijl Meindert van Dijk (67) juist ontdekte wat op die plek de waarde is van groen en de natuur. Hij besloot dit inzicht te koppelen aan zijn passie fotograferen. In februari startte hij met een fotoproject; een jaar lang legt hij deze helende tuinen van Medisch Centrum Leeuwarden vast.

Binnentuin

‘In 2018 werd ik behandeld voor AML*. De eerste dagen lag ik in het UMC Groningen en keek ik enkel uit op witte muren. Ik werd daar niet erg blij van. Ik liet snel wat van mijn foto’s uitvergroten om op te hangen. Later werd ik overgebracht naar het Medisch Centrum Leeuwarden. Maanden lag ik op een kamer waar ik uitkeek op een mooie binnentuin, ontworpen door tuinarchitect Mien Ruys. Die tuin was voor mij een cadeau, ik genoot er enorm van. Zo kan het dus ook!’

Herstel

‘Ik heb ervaren wat groen met je doet. De natuur geeft rust, je krijgt er nieuwe inzichten door. Maar het bevordert ook je herstel. Onderzoek toont zelfs aan dat je soms minder medicatie nodig hebt als je in een groene omgeving vertoeft. En het is niet alleen genieten voor patiënten, maar ook voor het zorgpersoneel en omwonenden.’

Passie

‘Van kinds af aan fotografeer ik, voornamelijk natuur en landschappen. Mijn hobby groeide in een aantal jaren uit tot fulltime werk, erg fijn! Je moet zoveel mogelijk dingen doen die je leuk vindt. De foto’s van dit fotoproject zullen verschijnen in boekvorm. Het is een compliment en blijk van waardering aan het MCL en hopelijk inspireert het andere ziekenhuizen en zorgcentra tot meer aandacht voor de groene omgeving.’

Het fotoboek zal op 19 juli 2024* gepresenteerd worden. Dat is de datum waarop Meindert in 2018 zijn stamceltransplantatie kreeg.

Tekst Saskia Bilello | Beeld Meindert van Dijk

  • Bekijk hier het artikel in PDF
  • Hematon is de patiëntenorganisatie voor mensen met een hemato-oncologische aandoening, zoals bloedkanker of lymfeklierkanker.
  • AML is Acute myeloïde leukemie, een vorm van bloedkanker. Deze vorm van kanker ontstaat in het beenmerg. Acuut betekent dat de bloedkanker snel is ontstaan en levensbedreigend is als er geen behandeling gestart wordt.

 

* Het fotoboek zou aanvankelijk op 19 juli 2024 in het MCL gepresenteerd worden. Dat is de datum waarop Meindert in 2018 zijn stamceltransplantatie kreeg. Om orgnisatorische redenen bij MCL is deze datum vervroegd naar donderdagmiddag 18 juli 2024.

 Aan de totstandkoming van dit foto(boek)project wordt gewaardeerde medewerking verleend door:
Logo Snoek Puur Groen     Logo MCL
     

Meindert van Dijk
fotograaf | natuurgids | wandelcoach
Dukerstraat 34, 8855CZ Sexbierum
06-46264523

info@meindertvandijk.nl
www.meindertvandijk.nl
www.MCLtuinen.nl

KvK nr: 01080027
BTW: NL001261421B67

Natuur op recept: de impact van natuur en groen op de gezondheid