MCL selecteert landschapsarchitect voor ontwerp buitenterrein nieuwbouw
Afbeelding: website MCL
Featured

MCL selecteert landschapsarchitect voor ontwerp buitenterrein nieuwbouw

De ontwikkelingen rond het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) gaan nu toch wel behoorlijk snel. Ik ben nog maar net gestart met mijn fotoproject om de binnentuinen in, en groenvoorziening rond het MCL een jaar lang in beeld te brengen en de resultaten hiervan in een fotoboek te verwerken, en bij het MCL wordt er een nieuw ambitieus project in de steigers gezet.

MCL kopt op haar website 'Nieuwbouw: MCL selecteert landschapsarchitect voor ontwerp buitenterrein'. Hierin staat dat het MCL een landschapsarchitect heeft geselecteerd om een ontwerp te maken voor de tuinen en het terrein van het ziekenhuis. Buro Lubbers, een ontwerpbureau voor landschapsarchitectuur en stedenbouw, gaat in samenwerking met het MCL een zogenaamd masterplan maken om het buitenterrein de komende jaren te vernieuwen en volledig te laten aansluiten op de nieuwbouw van het ziekenhuis.

MCL: 'Volgens Joost Willems, programmamanager nieuwbouw, is het belangrijk om hierbij verder te kijken dan de (nieuwe) ziekenhuismuren: “We willen niet alleen de gebouwen, maar ook het landschap inzetten om van het campusterrein van MCL en Noorderbreedte een fijne en aantrekkelijke omgeving te maken voor patiënten, medewerkers en bezoekers. Samen met Buro Lubbers en Noorderbreedte gaan we hier het komende jaar invulling aan geven.” '

BURO LUBBERS (landschapsarchitectuur & stedenbouw) uit Vught meldt vandaag op haar LinkedIn pagina dat Medisch Centrum Leeuwarden en Noorderbreedte vanaf 2023 starten met een omvangrijk nieuwbouwplan. Uiterlijk 2046 moet er een bijna volledig nieuw ziekenhuis staan, ontworpen door EGM architecten.

'Hiervoor ontwerpt Buro Lubbers het masterplan van het campusterrein en de binnentuinen, waarbij we onderzoek doen naar de manier waarop de inrichting van het landschap kan bijdragen aan de gezondheid van patiënten, werknemers, bezoekers, flora en fauna.'

Ik vraag mij af of de huidige, prachtig volgroeide en (vermoedelijk) door Mien Ruys ontworpen binnentuinen bij Hematologie en Oncologie (verpleegafdelingen Y en Z) bij deze nieuwbouwplannen behouden blijven. Als oud-patiënt van de Hematologische Intensive Care (HIC) heeft het uitzicht op 'mijn binnentuin' in 2018 sterk bijgedragen aan mijn welzijn tijdens mijn ziekte- en herstelperiode. Ik zou het voor de aldaar opgenomen patiënten erg jammer vinden wanneer deze bijzondere binnentuinen verloren zouden gaan.

 Aan de totstandkoming van dit foto(boek)project wordt medewerking verleend door:
Logo Snoek Puur Groen     Logo MCL

 De Schrijflijn | Uw tekstschrijver/journalist

 

  Twirre ontwerpt

Meindert van Dijk
fotograaf | natuurgids | wandelcoach
ambassadeur van heilzaam groen
Dukerstraat 34, 8855CZ Sexbierum
06-46264523

info@meindertvandijk.nl
www.meindertvandijk.nl
www.MCLtuinen.nl

KvK nr: 01080027
BTW: NL001261421B67

Natuur op recept: de impact van natuur en groen op de gezondheid