Fotografie als hulpmiddel in het sociaal-agogisch werk met jongeren (UC Leuven-Limburg)
Details vermelding
Een foto verzwijgt meer dan 1.000 woorden. Een foto zegt meer dan 1.000 woorden.
Deze handleiding is tot stand gekomen in het kader van het Bachelorproject van Lore Dehertogh aan de UC Leuven-Limburg opleiding SRW, kinderen, jongeren en welzijn, in samenwerking met het OverKop-huis van Tienen
Dagelijks komen jongeren in aanraking met foto’s. Denk bijvoorbeeld aan foto’s in tijdschriften, schoolboeken, kranten, bushokjes en op sociale media. Foto’s behoren tot de leefwereld van jongeren en net dit gegeven maakt dat het werken met fotografie als pluspunt ervaren kan worden in het sociaal-agogisch werk met jongeren. Aan de hand van fotografie kunnen jongeren uitdrukking geven aan hun gedachten en gevoelens, mogelijk zonder dat ze dit zelf doorhebben.
Op basis van fotografie kunnen jongeren tot persoonlijke groei komen, ieder op zijn eigen manier. Voor sommige jongeren kan de verkregen controle aan de hand van fotografie een meerwaarde bieden, terwijl dit voor andere jongeren gaat over het kunnen communiceren aan de hand van fotografie, over het vastleggen van herinneringen of over het creatief bezig zijn waarbij ze mogelijk ontdekken dat ze het goed kunnen. De nadruk ligt dus bij iedere jongere anders.Voor sommige jongeren kan fotografie bijgevolg ervaren worden als een hulpbron om uitdrukking te geven aan zichzelf en/of om te ventileren over het eigen leven.