Blog 'Leukemie is NIET leuk'

Blog over het plotselinge en onverwachte ziekteproces van mij, Meindert van Dijk. Min of meer bij toeval werd bij mij op 19 april 2018 leukemie geconstateerd. Met deze blog informeerde ik destijds iedereen, die in deze heftige ziekteperiode met mij meeleefde.

Het oorspronkelijke blog 'Leukemie is NIET leuk' maakte ik met Blogger.com. Ik plaats deze berichten komende tijd (stap voor stap) ook naar deze website. Voor mij zijn dit bijzondere herinneringen over even bijzondere nieuwe levenservaringen.

De chemokuur is gestart

Woensdag 25 april 2018, 16:00 uur.
Het is zover. De de chemokuur gaat van start. Het is een voorlopige afsluiting van een buitengewoon hectische periode met voortdurende onzekerheden. Maar ook het begin van een nieuwe levensperiode, waarvan ik niet weet  hoe deze zal verlopen en - vooral - zal aflopen.

Iets meer rust

Woensdag 25 april 2018, 21:45 uur.
Het klinkt misschien wat vreemd, maar toch geeft het bericht dat ik vanaf vandaag het zware, intensieve chemokuur traject moet volgen, een zekere rust. Natuurlijk had ik liever de lichtere en beter te behandelen APL-leukemie versie gehad in plaats van de actieve AML-versie. En natuurlijk was ik liever door middel van de onafhankelijke random-loting in aanmerking gekomen voor de behandeling met de lichtere chemokuur, die minder bijwerkingen heeft en hetzelfde of beter resultaat lijkt te hebben als de intensieve, zware chemokuur.

Een nieuwe dag met meer rust

Donderdag 26 april 2018.
Vannacht weer lekker geslapen. Ik voel me nog steeds niet ziek, terwijl de chemokuur is gestart.
Rustig ontbeten met het uitzicht op de schitterende, wat natuurlijk aangelegde binnentuin. Fijn dat de kamers van de rond deze tuin slechts één laag hebben. Daardoor is er veel lucht te zien, zon en steeds afwisselende wolkenpartijen.

Een week 'ziek'

Koningsdag, vrijdag 27 april 2018, 09:25 uur
Het is nu precies een week geleden dat ik - op aandringen van mijn vrouw - 'even' naar mijn huisarts ging vanwege maandenlange hoestklachten. Uit de resultaten van het aansluitende bloedonderzoek in het ziekenhuis bleken de bloedwaarden 'niet goed'. Het woord 'leukemie' viel tijdens het middagbezoek van de huisarts bij mij thuis. Voor mijn vrouw een enorme en onverwachte schok. Zelf bleef ik er rustig onder (en nog steeds).

Het gaat nog steeds goed

Zaterdag 28 april 2018

Ik voel mij nog steeds goed. Ik slaap goed, ben vrolijk en opgewekt en voel mij rustig. Ik probeer mijn conditie - voor zover ik deze al had ;-) - op peil te houden, c.q. te brengen. Ik bestijg regelmatig de hometrainer om een blokje om te fietsen. Steeds rondjes van zo'n 10 minuten in een rustig tempo met uitzicht op de binnentuin. Voor mij goed genoeg. Daarnaast ook de buig-, rek- en strekoefeningen die mijn fysiotherapeut mij adviseerde.

Avondeten: zalm 'plus'

Zaterdag 28 april 2018 (avond)

Het is 17:45 uur wanneer de voedingsassiste mij in de deuropening van mijn kamer vraagt wat ik wil eten. Uit een opsomming kies ik zalm met aardappeltjes en broccoli. Het bekende zwarte stenen stoofpotje met deksel, waarin de warme maaltijden dagelijks worden opgediend, wordt op tafel gezet.  'Eet smakelijk!' krijg ik toegewenst.

Zondagochtend - een nieuwe zonnige dag!

Zondag 29 april 2018

Goedemorgen allemaal! Leuk dat jullie mij allemaal volgen. Heb is voor mij toch wel iets bijzonders om deze blog bij te houden. Om van dag tot dag te schrijven over wat ik hier in het MCL Leeuwarden beleef en hoe ik mij voel. Het is voor mij een fijne methode om gericht bezig te zijn met mijn 'in- en externe communicatie' via de door mij gewenste informatiekanalen.

Groot boeket gele tulpen dat mijn vrouw vanochtend van onze kranige overbuurvrouw kreeg. Nog maar enkele maanden overleed haar echtgenoot. We hebben een fijn contact met elkaar!

Afsluiting van deze zondag

Zondagavond 29 april 2018

Nog even een korte afsluiting van deze zondag. Ik vond het fijn dat mijn moeder, zuster, broer, schoonzuster en mijn vrouw op bezoek kwamen. Keurig steeds maximaal twee tegelijk en handen goed gedesinfecteerd. Ze waren blij dat ik er nog steeds zo goed uitzag en ik mij goed voelde.

Bollenvelden bij Sexbierum, 27-04-2018 - Foto Erik Bilstra
Bollenvelden bij Sexbierum, 27-04-2018 - Foto Erik Bilstra

Het zakelijk leven gaat ook (een beetje) door

Maandag 30 april 2018

In de eerste plaats hartelijk dank voor alle fijne, soms ook ontroerende berichten, reacties, kaarten en aanmoedigingen, die mijn vrouw en ik van jullie mogen ontvangen. Het is hartverwarmend!

Bollenvelden

Bovenstaande sfeervolle foto van de tulpenvelden stuurde collega fotograaf Erik Bilstra mij toe. Hij schreef bij het bericht: "Bijgaand een plaatje uit je 'achtertuin' om je een hart onder de riem te steken!" Een beetje lef heeft hij wel. Fotograferen in 'mijn achtertuin' in het Friese Sexbierum. Het is een schitterende foto geworden, waar ik eerlijk gezegd een beetje jaloers op ben.

Een bruine volkoren boterham met pindakaas!

Dinsdag 1 mei 2018

Het begin van deze dag kan voor mij niet beter! Sinds mijn opname hier in het MCL Leeuwarden kan ik voor het eerst weer een bruine boterham met pindakaas eten. Geen droog en simpel tarwebolletje met een plakje 30+ kaas, maar een échte bruine boterham! "Volkoren", zegt de voedingsassistentie triomfantelijk. "Speciaal voor u besteld!"

Mijn blijdschap kan niet meer op. Tranen van geluk rollen over mijn wangen, nog voordat ik de eerste hap kan nemen. Voor het eerst weer een echte bruine boterham met pindakaas. Hoe blij kan een mens zijn met zo iets eenvoudigs? Ik verwonder mijzelf over mijn emoties.

Blog van 2 mei (bijna mislukt)

Woensdag 2 mei 2018

Het bezoek aan het toilet gaat bij mij dag en nacht door. Dagelijks krijg ik via het infuus minimaal twee liter vocht toegediend. Daarnaast krijg ik natuurlijk ook met eten en drinken het nodige vocht binnen. Vocht, dat grotendeels via de urine wordt afgevoerd. Daarom moet ik ook 's nachts regelmatig een sanitaire stop plegen.

Geniet van het leven!

Vrijdag 4 mei 2018

Goedemorgen. Daar ben ik weer. Gisteren lukte het niet om een nieuw blogbericht te maken. M'n computer had de nodige kuren. Was erg traag en ik moest voor gebruik van het wifi-netwerk steeds akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden van het ziekenhuis.