Mijmeringen

Het belooft vandaag een warme, zelfs tropische dag te worden. Ik zit met een kop koffie op een bankje in de tuin, half in de zon en met mijn bruine leren hoed op mijn hoofd. Zo bescherm ik mijn hoofd tegen de zon. Ik mag immers niet teveel met mijn onbeschermde huid in de zon zitten. Verbranden kan bij mij een graft-versus-host reactie veroorzaken, een gevolg van de stamceltransplantatie die ik bijna een jaar geleden heb ondergaan.

Ik weet nu wat ik het allerliefste doe: in onze tuin zijn. Genieten van de planten, bloemen, struiken en bomen. Maar ook van al het dierenleven om mij heen: vogels, vlinders, bijen, hommels, libellenen allerlei andere insecten. Ik mag er graag wat aanrommelen, grasmaaien, een beetje snoeien, onkruid wieden, nieuwe planten zaaien en verpotten.

Ik geniet van de warme zon op mijn huid, van de verkoelende bries, de variatie aan geuren. Bloemen, gemaaid gras, kruidachtige planten, ze hebben alle hun eigen specifieke geur. Ook de geur van vers omgewoelde grond, verterende herfstbladeren en een subtiel lenteregentje vind ik fijn om op te snuiven.

Hier in de achtertuin bloeien nu zes verschillende soorten struik- en klimrozen. De kleuren variëren van rood en roze tot abrikoos en geel. Ze geuren allemaal, de één nog sterker dan de ander. Hier op het tuinbankje geniet ik ook van de vogelgeluiden om mij heen: het gekwetter van de hoog in de lucht vliegende zwaluwen, het gezellig getjilp van de huismussen, het gekoer van de tortelduiven op de punt van het dak en de melodieuze zang van een merel in de knotwilg.

Even later komen er ook nog enkele kneutjes langs, die in de berk kneuterig hun mooiste lied ten gehore brengen. Het is lang geleden dat deze mooie vogels in onze tuin zaten. Een paar geleden hadden ze zelfs een nest gemaakt in de bramenhaag. Een bal van voetballende buurjongens belandde bovenop het nest, waarna ik de kneutjes wegvluchten en niet meer terugkwamen.

'Als je door een externe factor leed ondervindt, is de pijn niet het gevolg van deze externe factor, maar van de manier waarop je ermee omgaat. En dat kun je elk moment veranderen.'

Meindert van Dijk
fotograaf | natuurgids | wandelcoach
ambassadeur van heilzaam groen
Dukerstraat 34
8855CZ Sexbierum
06-46264523

info@meindertvandijk.nl
www.meindertvandijk.nl

KvK nr: 01080027
BTW: NL001261421B67

Keurmerken

Ik ben met Waddengoud bekroond.

Logo Waddenzee WerelderfgoedGastheer en Ambassadeur